Joaca este un element extrem de important din viata oricarui copil. Practic acesta este modul in care vor creste si datorita carora vor invata diverse lucruri folositoare. Jucariile sunt instrumentele pe care le folosesc toti copiii in joc. Acestea pot fi achizitionate de catre parinti sau la fel de simplu pot fi inlocuite de cei mici cu un capac al unui borcan, vase de bucatarie sau hartie.
Copiii care obisnuiesc sa inlocuiasca jucariile din magazin cu diverse alte lucruri, isi vor dezvolta mult mai mult si mai rapid imaginatia. In asa fel, o farfurie va tine locul unui volan sau telecomanda va prinde forma unui telefon mobil.
Grupurile de jucarii care ajuta in dezvoltarea copilului
Jucariile pot fi impartite in mai multe grupe, in functie de partea copilului care urmeaza sa fie dezvoltata in mod deosebit. Toate acestea se pot gasi in cadrul magazinului online bebelas.ro care pune la dispozitia clientului produse originale, sigilate, dar si produse resigilate pentru bebelas care beneficiaza de reduceri si promotii.
- Jucarii pentru dezvoltarea fizica sau musculara: biciclete, triciclete, premergatoare, saniute, masinute electrice.
- Jucarii pentru dezvoltarea senzorial – perceptiva (tactile, vizuale, auditive): jucariile de apa, instrumentele muzicale, jucarii in nisip precum lopatica, galetusa si multe altele.
- Jocuri pentru dezvoltarea sociala: papusi, lego, carti, accesorii fetite, joc antrenant de fotbal, set de jocuri pentru gradina.
- Jucarii pentru dezvoltare creativa si intelectuala: creioanele, cartile, hartiile, foarfecele, tabla magnetica, glob gonflabil, set cu postere de colorat, steluta de joaca cu cifre si litere.
De ce sunt atat de importante jucariile educationale in viata celui mic? Copiii trebuie sa aiba o experienta si un contact direct cu lumea, in scopul de a o descoperi incetul cu incetul si de a invata trucuri si adevaruri despre viata.
V-ati gandit vreodata la toate lucrurile pe care copiii le invata imediat dupa nastere? Ei se familiarizeaza cu arta vorbitului, a mersului si a alergarii totodata.
Cu ajutorul parintilor si al jucariilor de care beneficiaza ajung sa afle lucruri noi si cum functioneaza fiecare. Copiii nu invata doar despre obiecte, ci si despre oameni si viata in general.
Cum descopera cei mici lumea reala prin intermediul jucariilor
Copiii nu se nasc odata cu toate cunostintele legate gravitatie, de aceea ei nu cunosc la varstele fragede pericolele, insa cu ajutorul jucariilor pot invata mai usor.
In momentul in care va scapa din mana o jucarie zuruitoare, aceasta va scoate sunete in momentul in care va cadea pe podea.
Astfel, celui mic i se va parea un lucru extrem de interesant, asa ca cel mai probabil va repeta actiunea pentru a obtine sunetul care i-a captat atentia. In asa fel copilul va invata ce inseamna gravitatia, iar in timp va fi mult mai atent la anumite detalii.
Putem spune ca acest experiment va deveni un joc preferat de ei.
Jucandu-se, cei mici vor castiga incredere in ei insisi. Pe masura ce copiii isi stapanesc jucariile – asa cum rezulta din terminarea unui puzzle, umflarea unui balon sau mersul pe bicicleta, isi dezvolta un puternic sentiment de suprematie si de putere absoluta.
Este extrem de important ca cei mici sa recunoasca realizarile lor. In momentul in care un adult este atent la modul de joaca al copilului, aceasta se simte util, apreciat si castiga o doza consistenta de incredere in sine.
Impreuna cu autoconstruirea proprie, intervine si doza de socializare care sta la baza jocurilor in echipa.
Jocurile precum construirea unui anumit lucru (castel de nisip sau un castel din piese logo) ii vor ajuta foarte mult in dezvoltare a spiritului de socializare.
Lucrand la realizarea unui lucru impreuna cu altii copii sau chiar si cu parintii, il vor dezvolta mult mai frumos.
Jucariile preferate si indicate pentru prescolari
Perioada de dezvoltare a prescolarilor este una dramatica si totodata creativa. Copiii devin mai interesati sa se joace unul cu altul decat singuri.
Cel mic ar prefera sa stea in compania unui prieten fara nici o jucarie, decat sa fie singur si inconjurat de toate obiectele amuzante din univers.
Prescolarii sunt de asemenea interesati de jocurile fizice insa mai mult decat cei de varste mai mici. Acum ei au un control mai bine definit al muschilor, de aceea prefera sa alerge, sa se dea cu bicicleta, sa mearga cu rolele sau sa se dea cu sania.
Ei devin din ce mai curiosi vis-a-vis de lumea din jur. Acestia se bucura in mod deosebit de jucariile care infatiseaza realitatea, cum ar fi o ferma cu animale, un magazin alimentar, trenuri sau masini.
Pe masura ce creste si puterea coordonarii mainilor, la fel si dorinta copilului de a rezolva si realiza jocuri mai dificile cum ar fi spre exemplu un puzzle.
Copiii vor putea gestiona proiecte mult mai dificile si mai creative ca pana acum, de aceea vor fi interesati sa vopseasca, sa picteze si sa fie interesati sa invete arta scrisului si a cititului.
De aceea, prescolarii trebuie incurajati de parinti prin achizitionarea echipamentelor de joaca menite sa incurajeze toate aceste interese, ele putand fi gasite in magazinul online bebelas.ro.
Jocuri recomandate pentru dezvoltarea armonioasa a prescolarilor
- jucarii de constructie;
- materiale creative;
- jucarii pe roti;
- instrumente muzicale simple;
- structuri de catarare;
- jocuri cognitive;
- haine pentru papusi;
- carti si inregistrari;
- jucarii care infatiseaza caractere din desene animate sau povesti;
- animale de plus;
- bile;
- masini de transport de toate tipurile.
Jucandu-se, copiii isi vor consuma energia, isi vor descoperi emotiile, vor lua contact cu lumea reala, isi vor dezvolta latura sociala si se vor autocunoaste. Astfel, voi ca parinti nu ezitati sa le cumparati celor mici jucariile care ii vor ajuta la dezvoltarea fizica, emotionala si mentala.
Blogger: Cerasela S.