Colindam lumea in lung si in lat, cunoastem oameni si culturi diverse, gustam cele mai neobisnuite feluri de mancare, ne minunam de zgarie-norii impunatori si imortalizam cele mai celebre locuri. Dar cel mai adesea ne lipseste pacea, linistea si fericire, sentimente pe care le gasim acasa. Tara Hategului este una dintre destinatiile care iti reda acel sentiment drag, de acasa.
Asezata la poalele muntilor Retezat, in depresiunea cu acelasi nume, Tara Hategului nu este o locatie foarte cunoscuta in randul romanilor. Putini sunt aceea care stiu ca este una dintre locatiile cu cea mai bogata istorie din Romania. Un loc cu adevarat autentic care te transpune in vremurile apuse ale copilariei in timp ce admiri capitele de fan si savurezi o para aurie culeasa direct din pom. In timp ce cutreieri dealurile Hategului, intri in contact cu oameni cu suflet cald, simpli si generosi. Altfel spus, oameni de calitate.
Ca sa fii sigur ca nu ratezi cele mai importante locuri atunci cand vizitezi Tara Hategului, tine cont urmatoarele 3 destinatii.
Castelul Kendeffy
Situat in judetul Junedoara, mai exact in localitatea Santamaria Orlea, castelul dainuieste inca din 1782, fiind construit de familia Kendeffy. Contele Elek din familia Kendeffy a ridicat edificiul in stil baroc pe ruinele unui fost conac. Ulterior, contele Arpad Kendeffy si-a pus amprenta asupra domeniului printr-o reconstruire in stil neo-gotic.
Nu este niciun secret ca in perioada comunista obiecte de valoare au disparut fara urma. Nici comorile din interiorul cladirii nu au scapat neatinse de sefii cu influenta si autoritate ai acelei perioade. Ulterior, castelul a trecut in visteria statului si a fost tranformat intr-o unitate hoteliera timp de cateva decenii. Caderea regimul comunist a restabilit situatia, constructia trecand in proprietatrea mostenitorilor de drept. Din lipsa de fonduri insa, accesul publicului a fost interzis. Situatia persista si in prezent, arhitectura de exceptie poate fi admirata numai de afara. Se spera si se crede totusi intr-o soarta mai buna a monumentului istoric.
Castelul Corvinilor
Castelul Hunedoarei – cetatea medievala a Hunedoarei este unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind incadrat in „Top 10 destinatii de basm din Europa”. Desi nu este atat de celebru pentru straini ca cel din statiunea Bran, se bucura totusi de popularitate in randul romanilor. Constructia a fost realizata in secolul al XV-lea si continua sa impresioneze si in prezent prin arhitectura sa gotica. Accesul publicului in castel este permis in fiecare zi a saptamanii, deci nu trebuie sa ratezi ocazia sa-l vizitezi.
Cascada Lolaia
Atunci cand vei ajunge la Cascada Lolaia vei ramane surprins de privelistea spectaculoasa care ti se va infatisa in fata ochilor. Aceasta atractie naturala situata la altitudinea de 1050m se afla in Parcul National Retezat, considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din Romania. Prin farmecul sau aparte, cascada cucereste turistii de fiecare data, indiferent de anotimp. Turistii au acces usor la cascada, pe o scara cu balustrada de lemn. Cascada are o inaltime cuprinsa intre 13 si 15m.
Unde sa te cazezi?
Daca esti adeptul confortului, hotel Hateg 2018 te asteapta cu baretele deschise. Pozitionarea sa strategica la numai 500 de metri de centru orasului te invita sa vizitezi atractiile turistice mentionate si altele de asemenea: Rezervatia Naturala Retezat, Ruinele Sarmisegetuze, Geoparkul Dinosaur si Biserica Densus. Daca ti-ai planificat calatoria pe timpul iernii si esti un fan al schiatului, atunci sigur te intereseaza zona de schi Straja care se afla la numai 50 de kilometri fata de hotel. Noaptea iti incarci bateriile in patul generos si confortabil pus la dispozitie, iar ziua o vei cutreiera descoperind o zona mai mult decat ofertanta.