Cand se schimba placutele de frana?

placute frana

Franele sunt cea mai importanta componenta a unui vehicul. Desi multi ar putea spune ca motorul se afla pe primul loc, imaginati-va cum ar fi daca masina nu ar avea deloc frane. Cum ar mai putea fi oprita? Oprirea in caz de nevoie este mult mai importanta decat accelerarea, iar daca mecanismul de franare este defect este afectata siguranta in trafic. Se impune astfel intretinerea acestuia pentru a indeplini rolul crucial pe care il are asupra performantei vehiculului.

Principala functie a sistemului de franare este de a produce frecare intre placutele de frana si discul de frana. In momentul in care este apasata pedala de frana placutele se preseaza pe disc si astfel viteza este redusa. Frecarea constanta este cauza pentru care placutele se uzeaza, afectand treptat performantele franelor. Astfel se impune verificarea constanta a placutelor de frana pentru a evita eventualele accidente.

Cand trebuiesc schimbate placutele de frana? Primul si cel mai important semn sunt sunetele ascutite, veti constata ca atunci cand sunt uzate, placutele de frana scartaie in momentul franarii. Cand simti ca nu mai ai suficient control asupra masinii, ca este afectata directia, ca trage dintr-o parte in cealalta, este un posibil semn ca s-au uzat placutele de frana. Pe unele placute exista si senzori care sunt declansati in momentul in care uzura ajunge la un grad la care poate afecta siguranta.

Cea mai buna optiune ramane insa inspectarea vizuala periodica a placutelor de frana. Jantele deschise permit verificarea fara ca roata sa fie data jos cu totul, iar daca se constata o uzura serioasa a materialului de frictiune, trebuiesc inlocuite placutele de urgenta. Uneori datorita uzurii prelungite se poate zgaria si discul si atunci se impune si schimbarea acestuia.

Operatiunea de schimbare a placutelor de frana nu este una costisitoare, si se numara printre schimburile care pot fi facute si pe cont propriu, fara a apela la ajutorul unui mecanic specializat sau a unui service. Astfel daca alegi sa faci o economie si sa nu dai banii la un atelier auto, trebuie doar sa achizitionezi placutele si apoi schimbul il poti face si singur. Optiunile sunt diverse, poti merge la magazine specializate, sau poti achizitiona placutele de pe site-uri precum autoon.ro, economisind astfel si mai mult timp si bani.

Durata de viata si utilizare a placutelor de frana difera in functie de mai multi factori. Aici contribuie si materialul din care sunt realizate si cat de rezistent este la frecare, dar si greutatea vehiculului, stilul de condus si altele. In principal stilul de condus influenteaza cel mai mult durata lor de viata, astfel placutele de frana se vor uza mai repede la o persoana cu un stil de condus sportiv, fata de alte cazuri. Cel mai important este sa nu ignori toate semnalele de avertizare pe care le vezi la masina, pentru a nu-ti fi afectata nici siguranta ta si nici a celorlalti participanti la trafic.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *