Cititorii: cei mai potriviti oameni de care sa te indragostesti

reading

Ai terminat de citit vreodata o carte? Vreau sa spun, cu adevarat terminata? Iar dupa ce ai sfarsit de citit sa respiri adanc, din interiorul plamanilor tai?

Esti recunoscator, grijuliu, meditativ. Te simti ca si cand o bucatica din tine a fost castigata sau pierduta. Tocmai ce ai experimentat ceva profund, intim (poate erotic?). Ai trecut printr-o metamorfoza intensa si oarecum trecatoare.

Exact ca si atunci cand te indragostesti de un strain pe care nu-l vei mai vedea niciodata. Ramai cu gustul durerii si al dorului, exprimi tristetea unei aventuri incheiate, dar in acelasi timp te simti multumit. Intregit dupa aceasta experienta, conexiune si bogatia care vine dupa digestia unui alt suflet. Te simti hranit, chiar daca e si pentru putin timp.

Acest tip de lectura, conform scriitoarei Annie Murphy Paul, se numeste „lectura profunda” si este o practica care in curand va disparea, acum ca oamenii citesc din ce in ce mai putin, iar cand o fac, citesc rapid si superficial.

Putem afirma despre cititori ca sunt o „rasa” pe cale de disparitie, numarul lor fiind in scadere cu fiecare lista de GIF si tabloide on-line.

Partea cea mai rea cu privire la aceasta disparitie este aceea ca cititorii s-au dovedit a fi mai inteligenti si mai frumosi la suflet decat ceilalti oameni simpli si medii, si poate ca sunt singurele persoane care merita sa ne indragostim de ele.

Potrivit studiilor din 2006 si 2009 ale lui Raymond Mar, un psiholog de la Universitatea York din Canada, si Keith Oatley, un profesor de psihologie cognitiva la Universitatea din Toronto, cei care au citit fictiune sunt mai empatici. Dupa ce au experimentat viata altcuiva dintr-o carte, cititorii au invatat cum este sa parasesti aceasta lume si sa vezi lumea din alte unghiuri de referinta. Tot cititorii au avut acces la sute de suflete, de unde si-a colectat intelepciunea. Ei au vazut lucruri pe care ceilalti nu le-au vazut si poate chiar nici nu le vor experimenta. Prin actiunea de a citi ei isi modeleaza caracterul, personalitatea lor devenind una dupa care fiecare tanjim sa o avem alaturi.

 

 

 

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *