Controlul ORL anual – necesar pentru depistarea bolilor lipsite de simptome

cabinet orl mures 2018

Cat de interesati suntem cu adevarat de sanatatea noastra pana in clipa in care ne doare ceva sau cand starea sa se agraveaza? De prea putine ori luam masurile necesare cand este cazul – asa ne-am obisnuit si asta nu e bine. In fapt, parca de multe ori nu facem altceva decat sa contribuim, constient sau inconstient, la deteriorarea acesteia prin obiceiurile nesanatoase pe care le deprindem. Rata fumatorilor si a celor care consuma alcool creste de la o zi la alta si acum include mai ales categoria adolescentilor, varstele fiind tot mai fragede.

Care sunt cauzele pentru care se ajunge in acest stadiu devine un aspect mai putin relevant in fata faptului implinit. Este situatia in care se pune problema ce vizeaza tratarea neregulilor, a consecintelor pe care astfel de acte le au asupra corpului nostru. Nu in incercarea de a te speria spun asta, dar mai mult ca niciodata exista riscul ca prin astfel de obiceiuri sa te expui la boli grave cum este temutul cancer si asta chiar la o varsta tanara.

Nu fac aceste afirmatii din cunostintele mele de specialitate, dar transmit mai departe ce la randul meu am auzit. Diversele studii care s-au realizat vis-a-vis de acest subiect au concluzionat ca in prezent afectiuni maligne ce vizeaza sfera ORL se intalnesc si in randul celor cu varsta de 20 de ani.

Asadar, chiar si acolo unde nu exista nici un fel de simptom, realizarea unui control in cadrul unui cabinet ORL Mures 2018 sau din orasul de care apartii este recomandat.

Controlul ORL – ce presupune si de ce este necesar?

Nu este ceva de temut sa faci un astfel de control. Vreau sa spun ca acesta nu implica durere sau tehnici care sa te sperie. Se realizeaza prin examinarea simpla a nasului, urechilor si a gatului. Medicul specialist va evalua in jur de 95% din suprafetele acestor parti.

Este posibil ca in analiza nasului sa fie necesara o endoscopie pentru ca este o zona mai putin accesibila, ce nu poate fi explorata corespunzator cu ochiul liber. Stiai ca in cazul adultilor nasul are o lungime interioara de aproximativ 12 cm, iar in al copiiilor poate fi de pana la 10 cm?

Asta e situatia cea mai simpla, dar mai este si cea in care exista simptome ce tradeaza probleme ce tin de ramura ORL. Orice ti se pare suspect trebuie investigat. Mai ales daca stii ca intri in randul consumatorilor fideli de alcool sau al fumatorilor trebuie sa programezi de urgenta o vizita la ORL-ist. Poate sa fie vorba despre o simpla tuse sau durere de gat – nu zic ca nu. Ia in calcul insa si situatia in care aceasta ascunde si altceva, mai ales cand zonele se inflameaza si disconfortul persista pentru mai mult de 3 saptamani. Durerile in urechi sunt de asemenea simptome ce tradeaza boli asemanatoare.

Situatiile mai grave, precum cele in care analizele descopera formatiuni tumorale, impun urmarirea unui protocol acolo unde este necesara interventia chirurgicala. Realizarea unei tomografii pentru a stabili stadiul acestora trebuie neaparat sa aiba loc. Medicul trebuie sa se asigure ca marginile osoase sunt pastrate si ca nu exista nici o invazie.

In orice caz, aceasta forma de cancer nu apare la persoanele cu varste mai tinere de 20 de ani, daca asta ofera vreo liniste. Sunt si exceptii, dar acestea includ acele persoane care au beneficiat si in copilarie de tratamente pentru diverse forme de cancer. In schimb, dupa aceasta varsta, explicatia referitoare la instalarea bolii este una certa.

Curiozitate!

Stiai ca alcoolul este responsabil de aparitia a aproximativ 17 tipuri de cancer? In cazul adultilor, fumatul constituie un factor de risc pentru majoritatea tipurilor de cancer.

You May Also Like

About the Author: admin

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *