Cand a devenit internetul parte obligatorie a vietii noastre? Dupa cum vezi copacii infloriti primavara parca peste noapte, asa ca se pare ca a intrat si acesta in viata noastra.
Acum cativa ani trebuia sa citesti vreo doua carti daca voiai sa faci un referat bun pe o oarecare tema. Acum dai un copy-paste de pe Wikipedia si ai sanse sa primesti nota zece. Daca voiai sa vezi momentele importante ale unui meci, trebuia sa stai lipit de televizor pentru a vedea golul despre care aveau toti microbistii sa vorbeasca a doua zi. Acum, ai o multime de situri disponibile, de la Euro2016 si alte situri dedicate sportului, pana la YouTube si situri de stiri. Sa nu mai spunem de muzica si filmele pe care toti le descarca ilegal. In trecut, chiar daca nu iti cumparai CD-ul original, tot trebuia sa dai bani vanzatorului ambulant din piata. Acum iti trebuie doar sa ai un program pentru torrente si poti descarca tot ceea ce iti ofera internetul.
Ne-am trezit, insa, ca tehnologia ne controleaza pe noi. Cati dintre noi nu stim pe cineva (sau poate chiar noi suntem acea persoana) care posteaza de cateva ori pe zi pe Facebook? Sau trimite tweet-uri? Iar Instagramul lor e plin? Chiar si eu ma inscriu in aceasta categorie. Imi este greu sa merg intr-un local si sa nu-mi dau check-in si apoi sa-mi numar bucuros like-urile. Daca nu postezi des si nu primesti multe like-uri, probabil ca nu te intereseaza atat de mult, insa cand ai atins deja un anumit „nivel”, iti pasa daca o poza de profil are doar 80 de like-uri, cand celelalte au cu mult peste. In acelasi timp, unii nici nu viseaza la 80 de like-uri.
In anii 1990, dependenta de internet era vazuta ca o gluma. Acum, a devenit o problema serioasa. In anul 2007, in China, de exemplu, dintre toti copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, 17% erau dependenti de internet.
Pentru a scapa de aceasta dependenta, s-a dovedit utiliza metoda terapiei, atat traditionala, singur, cat si in grup. In unele cazuri, dependenta se manifesta prin dependenta fata de siturile si filmele pornografice, caz in care este mai utila folosirea unui terapeut specializat in problemele de cuplu, deoarece pot sa apara probleme in dormitor – in loc sa foloseasca „informatiile” primite din astfel de experiente online, multi ajung sa isi piarda, de fapt, interesul fata de partener sau partenera, multumindu-se sa se descurce singuri … ca pe vremea adolescentei, hehe.