De ce hainele preotilor au diferite culori?

vesmintebisericesti.ro

Educatia crestina si religioasa nu mai prezinta un interes la ora actuala. Exista controversa despre libertatea de a alege in ce sa crezi si cum sa iti manifesti aceasta inclinatie, astfel ca raman multe necunoscute privind dogmele crestine si multe aspecte ce tin de savarsirea liturghiilor spre exemplu. O curiozitate aparte este legata de hainele pe care le poarta preotii si de culorile acestora.

Exista voci care sustin ca unele vesminte preotesti nu sunt in concordanta cu ceea ce trebuie de fapt sa exprime acestia sau despre ce inseamna legea lui Dumnezeu – nu partea materiala conteaza in viata, ar trebui sa fie vorba despre smerenie si modestie si alte idei de acest gen. Pentru cei care nu au inteles inca, hainele preotilor, de fapt adesea numite vesminte, au rol simbolic si se coreleaza cu ofranda adusa in fata divinitatii.

Daca privim in trecut la perioada in  care oamenii credeau in zei, acestia obisnuiau sa creada ca ii imbuneaza daca le duc ofrande, insemnand orice. Nici in perioada vietii lui Iisus nu se poate spune ca nu exista o astfel de manifestare. In fapt este vorba de ceea ce te induri sa dai de la tine pentru a arata aprecierea fata de divinitate. Se poate spune astfel ca vesmintele preotilor sunt o maniera de a arata cat de pretios este Dumnezeu si ce apreciere exista pentru Cuvantul si invatamintele sale, intocmai ceea ce preotii impartasesc in biserica, voia si cuvantul Domnului.

Culorile vesmintelor

Exista si din acest punct de vedere o explicatie cu privire la ceea ce poarta preotii. In general o culoare pare sa fie cel mai adesea intalnita, anumite auriul. Detalii de acest gen se pot observa pe hainele preotilor, indiferent care este culoarea de baza a acestora. Se pare ca semnifica bogatia Sfantului Duh. O alta explicatie tine de simbolul luminii Invierii, ceea ce se coreleaza automat cu perioada pascala. Astfel se pare ca vesminte albe, aurii sau galbene se vor purta la Praznicele Mantuitorului si la Sfintii Apostoli si Sfinti Ierarhi.

Albastrul se asociaza cu simbolul fecioarei, de unde si obisnuinta preotilor de a purta astfel de vesminte la Praznicele Maicii Domnului.

Alte culori intalnite si semnificatia lor simbolica se refera la:

  • Purpuriu, folosit la vesmintele purtate la slujbele specifice Praznicelor Sfintei Cruci. Aceasta nuanta aduce aminte de jertfa Mantuitorului.
  • Verdele, care inseamna simbol al vietii, aminteste de asemenea despre intrarea Domnului in Ierusalim. Vesminte verzi se vor purta la sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh si la Intrarea Domnului in Ierusalim desigur.
  • Negrul, care desigur aminteste de doliu. Nu este o regula stricta, de aceea cei mai multi dintre preoti poarta nuantele cele mai inchise in perioadele de post de peste an. Insa o diferenta notabila tine se pare de postul Pastelui cand vesmintele sunt negre, in timp ce pentru posturile de peste an vor exista si detalii aurii, ca simbol al faptului ca pocainta se indreapta spre inviere, ca dupa tristetea patimilor va exista si mantuire.

Cei interesati de varietatea de culori ale vesmintelor vor regasi in cadrul paginii vesmintebisericesti.ro optiuni numeroase.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *