Pe platourile mai inalte ale Americii de Sud (Podisul Braziliei) si din Africa Central – Sud – Estica, valorile temperaturii scad ca urmare a cresterii altitudinii, mediile lunare cele mai mici putand ajunge chiar la 18oC, iar cele mai mari la aproape 25oC. In aceste conditii amplitudinile termice anuale pot varia, in functie de aria la care ne referim, de la 5 la 7-8oC, depasindu-le pe cele corespunzatoare climatelor intertropical permanent umed si musonic.
Si amplitudinile termice diurne ajung la 10-15oC crescand mai ales in anotimpul uscat, de iarna, cand temperaturile urca la 25-30oC ziua si coboara la 15 oC, sau sub 15 oC noaptea. Vara cand nebulozitatea este mai accentuata, pe timp de zi, insolatia este diminuata, iar temperatura aerului nu creste foarte mult. Noaptea datorita umiditatii mari a aerului atmosferic, contraradiatia atmosferei are valori semnificative, impiedicand astfel racirile puternice octurne. Variatiile termice zi-noapte, sunt mai atenuate vara decat iarna, cand amplitudinile diurne sunt maxime in decurs de un an.
In anotimpul ploios pe fondul temperaturilor ridicate, a umiditatii mari si a precipitatiilor abundente conditiile de vreme devin apasatoare pentru organismul uman la fel ca si in climatele intertropical permanent umed si musonic. In lungul coastelor cu brize puternice sau in regiunile mai inalte temperaturile moderate si dinamica mai activa, creeaza conditii de vreme mult mai optime pentru om. Regimul pluviometric multianual si anual devine mai fluctuant.
Incep sa fie evidentiati ani mai ploiosi si ani mai secetosi. Sumele medii anuale ale cantitatilor de precipitatii pot depasi pe alocuri 1500mm, dar pot cobori frecvent si sub 1000mm, fiind mai reduse decat in ariile cu climat intertropical permanent umed sau musonic. In timpul iernii pot sa apara una sau mai multe luni lipsite de precipitatii, urmate de ploi abundente. In lunile cele mai umede ale verii cantitatile de precipitatii se situeaza frecvent intre 150-300mm, putand depasi frecvent acest ultim prag.