Despre climatul temperat oceanic

Climatul temperat oceanic

In Europa temperat – oceanica precipitatiile medii anuale scad treptat de la vest spre est, pe masura scaderii intensitatii activitatii ciclonice, diminuandu-se drastic odata cu inaintarea spre est catre inima Eurasiei. Ca argument al afirmatiei anterioare stau valorile pluviometrice masurate la Eirarbakki (Islanda) – 1302mm, la Lerwick (Insulele Shetland) – 1069mm, la Deerness (Insulele Orkney)- 913mm, la Edinburgh (Scotia) – 672mm, si la Copenhaga –589mm.

Expozitia favorabila in calea traseelor ciclonice migratorii a Muntilor Scandinaviei face ca pe versantii vestici ai acestora sa se inregistreze pana la 4000mm precipitatii anual, pe cand mai la vest pe coastele norvegiene in ariile de tarm la altitudini mai mici cantitatile de precipitatii se reduc la 1000- 1500mm. Pe litoralul vestic al Americii de Nord, in apropierea curentilor calzi din Oceanul Pacific si in conditiile unei convectii orografice puternice, se inregistreaza 1000mm in Oregon, dar spre nord cantitatea de precipitatii creste, depasind 3000mm pe versantii expusi spre Pacific ai Muntilor Alaskai. Si pe versantii chilieni ai Anzilor, precipitatiile cresc foarte mult in zona climatului temperat oceanic, depasind 3000mm anual. La Hokitika in Noua Zeelanda vanturile incarcate cu umiditate de pe intinderile acvatice din jurul Antarcticei lasa cantitati anuale de precipitatii foarte mari (2907mm).

In timp de un an maximele pluviometrice se produc de obicei iarna, iar vara se constata un oarecare deficit de umiditate, mai putin pronuntat si de mai scurta durata decat in regiunile cu climat subtropical mediteranean, cu care tipul temperat oceanic se continua spre tropice. In timpul sezonului rece caderile de precipitatii sunt cele mai frecvente.

La majoritatea statiilor localizate in acest tip de climat numarul anual de zile cu precipitatii este foarte ridicat (peste 150 zile), ceea ce inseamna ca aproape in una din doua zile se produc precipitatii. La Bahia Felix (Chile) in apropierea stramtorii Magellan, numarul de zile cu precipitatii este de 325 (in 1916 s-au produs 348 zile cu precipitatii).

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *