Fobia reprezinta frica irationala de anumite lucruri, intamplari etc. Acestea variaza de la unele foarte comune si adesea de inteles, precum frica de serpi, inaltime, spatii inchise sau caini, pana la unele care pot starni rasul involuntar celorlalti: teama de calculatoare, de bogatie, de sex sau de cuvinte lungi (ca dovada ca medicii au un simt al umorului foarte negru, aceasta ultima fobie se numeste hipopotomonstrosecvipedaliofobie). Persoanele care sufera de o fobie incearca sa evite respectivul lucru, intamplare, animal etc din cauza unei frici intense pe care o simt care provoaca ameteala, greata sau panica si respiratie grea. institutul National de Sanatate Mintala din America a declarat ca in jur de 10% dintre adulti sufera de macar o fobie, insa tind sa cred ca numarul acesta este mult mai mare. La urma urmei, cred ca oricine are macar un lucru care ii poate provoca o frica necontrolata – teama de casatorie, poate? Ori teama de injectii sau tunete?
Din fericire, fobiile pot fi tratate folosind coaching nlp sau terapia prin expunere, ambele dand rezultate. E adevarat, terapia prin expunere nu este foarte placuta. Daca ti-e foarte frica de serpi, de exemplu, la un moment dat, se va aduce un sarpe in camera in care te afli. Cand te vei simti mai bine, il vei privi si de aproape, pentru ca, intr-un final, daca treci peste frica, sa ajungi sa-l atingi. Controlarea si vindecarea fobiilor reprezinta un proces destul de indelungat, nu se poate rezolva printr-o sedinta sau doua, dupa cum va dati seama, insa daca doriti sa scapati de ele, trebuie sa urmati un tratament.
Prezenta fobiilor se explica printr-o serie de teorii, precum evolutia. De exemplu, frica de tunet si fulger se explica prin faptul ca acestea anunta o furtuna, lucru care ii facea pe stramosii nostri sa fuga pentru a se ascunde de ea. Frica de spatii inchise este echivalenta cu inchiderea accidentala a stramosilor nostri intr-o pestera in momentul in care intra se surpa, din oarecare motiv – in timp ce noi stim ca vom iesi din incapere sau lift in scurt timp, stramosii nostri nu stiau cand si daca vor reusi sa iasa din intunericul pesterii in care se ascunsesera, lucru care, evident, ii speria. Claustrofobia este o ramasita a acelor momente. Frica fata de anumite animale se explica foarte usor: serpii sau paianjenii sunt adesea veninosi, evitarea lor fiind solutia cea mai buna. Faptul ca nu sunt nici cele mai frumoase creaturi nu ajuta.
Frica de caini este poate cel mai usor explicata. Nu e nevoie ca stramosii nostri sa se fi temut de lupi, caini salbatici sau alte animale (desi, se temeau), e de ajuns doar sa iesim pe strada pentru a vedea o haita de caini fara stapani care umbla pe strazi. Pentru iubitorii de animale: daca ii iubesti, ia-i acasa. Chiar ieri iesisem cu colegii de la munca intr-o pauza intr-un parc de copii de langa birou, cand o haita de caini a sarit de doua ori la noi – iar, alaturi, se aflau copii in scrancioburi.
Voi de ce fobii suferiti?