Profesorul Doug MacFarlane, seful echipei de cercetare, este sigur ca nu exista nimic mai prefect decat natura astfel ca oamenii ar trebui sa se supuna si ei procesului de fotosinteza. „Suntem neoiti sa invatam oricat de mult putem din fotosinteza, adica procesul care se intampla la nivelul plantelor si frunzelor, deoarece acesta este locul principal de unde provine energia, in termeni de energie fosila sau materiale de carbon recente pe care le folosim, fie ca produse alimentare sau combustibil”- sustine MacFarlane intr-o declaratie de presa.
MacFarlane este de parere ca primirea de energie de la combustibili sau de la carbon reprezinta o sursa ineficienta, spre deosebire de modul in care natura reuseste sa produca energie. Acesta intentioneaza sa studieze algoritmul care sta la baza transformarii energiei solare in energie pura dintr-o frunza, iar dupa ce procesul va fi deslusit, noul model de energie va reusi sa acopere toate nevoile de care oamenii au nevoie.
Combustibil artificial din fotosinteza
„Daca am reusi sa invatam ceea ce fac plantele cu lumina provenita de la soare si am reusi sa utilizam aceasta procedura pentru a face compusi de carbon, abia atunci am putea sustine ca avem potentialul de a produce combustibili artificiali pentru toate nevoile noastre”- mai sustine profesorul.
In cercetarile anterioare, numai metale scumpe si rare au fost utilizate drept catalizatori artificiali, insa MacFarlane impreuna cu colegii sau au incercat nichel si au reusit. Acestia au reusit sa extraga hidrogen din apa, si mai sustin ca aceasta procedura nu a costat o avere. Cu toate acestea, dispozitivul care poate face acest lucru este destul de scump de a fi cumparat si intretinut. In timp ce primele teste au dat dovada de o eficienta de numai 18%, acel numar a crescut la 22,4%, cu 10% mai mult decat eficienta necesara.