
Depresia reprezinta una dintre cele mai intalnite probleme cotidiene. Cand spunem secolul XXI, ne gandima la cateva cuvinte, involuntar: Facebook, Rihanna si depresie (speram sa nu exista vreo legatura intre acestea trei, deoarece stau mult pe Facebook si ascult Rihanna, hehe).
Raspandirea in lume
In prezent, se considera ca sunt aproximativ 300 de milioane de oameni in toata lumea care sufera de aceasta tulburare. Numarul lor ar putea sa fie si mai mare, de fapt, deoarece foarte multi nu cunosc simptomele, se tem de stigmatul social sau refuza sa accepte ca ar avea o tulburare psihica. Ar trebui sa tinem minte ca nu este nicio rusine in a avea depresie. Dupa cum am precizat, foarte multi oameni sufera de ea si apare in urma conditiilor la care sunt supusi oamenii – unii rezista mai bine, altii nu. Asta e tot.
Cele mai multe persoane diagnosticate cu depresie se afla in Statele Unite, unde se aproximeaza ca aproape 10% din populatie sufera de aceasta tulburare. O femeie alba din Statele Unite are de sase ori mai multe sanse sa sufere de depresie, decat un barbat chinez din China. Asta pentru ca persoanele caucaziene si femeile sunt mult mai expuse la aceasta boala, in contrast cu barbatii si alte rase. Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii pe persoane albe si de culoare, cu origine din Caraibe si Africa, arata ca acestia din urma inregistreaza cele mai mici rate, in jur de 10% din totalul chestionatilor, in timp ce albii aveau procente de aproximativ 20%.
Pe locul doi se afla Ucraina, iar pe locul doi Franta. De fapt, din totalul celor mai „depresive” tari din lume, sase se afla in Europa: pe langa Ucraina si Franta, deja mentionate, se mai adauga Italia, Spania, Belgia si Olanda.
In afara Europei, se evidentiaza Liban, Mexic si Columbia, la o distanta mica aflandu-se India. La polul opus se afla tarile din Africa, cu exceptia Libanului, Tunisiei si Egiptului; aceste trei tari au un nivel mai ridicat al depresivilor, in timp ce restul statelor au procente scazute.