Lipsa de somn determina emotii negative in randul adolescentilor

lipsa-de-somn

O multime de studii au analizat efectul somnului, suficient sau insuficient, asupra organismului. Dar un nou studiu abordeaza un aspect mai nuantat in incercarea de a determina cat de mult ne afecteaza fiecare ora pe care o dormim mai putin pe noapte- fiind vorba, in mare parte, despre adolescenti.

Asadar, oamenii de stiinta au realizat un studiu pe diversitatea etnica a aproximativ 27.000 de studenti care traiesc in suburbiile din Virginia. Cu toate ca adolescentii au nevoie de noua ore de somn, in medie, pe noapte, potrivit Institutului National de Sanatate, numai 3% dintre studenti au parte de o cantitate normala de somn iar 20% dintre participanti au sustinut ca dorm si cate cinci ore sau chiar mai putin pe noapte. Suma medie raportata a fost de 6.5 ore in noptile de weekend. Dupa analizarea unor factori externi- cum ar fi statutul familial sau venitul- oamenii de stiinta au putut sa descopere ca fiecare ora de somn pierduta este asociata cu o crestere de 38% a sanselor ca tinerii sa simta emotii de tristete sau sa se simta lipsiti de speranta, o crestere cu 42% a sanselor de comitere de suicid, 58% de tentative de sinucidere si o crestere de 23% a consumului de droguri.

Lipsa de somn nu este principala sursa a starilor negative

Aceste corelatii nu dovedesc ca principala sursa a acestor probleme este lipsa de somn. In mod cert, reversul acestei situatii poate fi adevarat: de exemplu, depresia sau anxietatea pot provoca stari de insomnie. Insa, studiul arata ca lipsa somnului poate determina aceste lucruri, nu invers. Privarea de somn determina o reducere a functiilor cerebrale, cu care chiar si adolescentii care se odihnesc cat trebuie se confrunta. Parintii si profesorii ar trebui sa acorde mai multa atentie rolului somnului in prevenirea bolilor psihice in randul celor tineri. Efectele sale ar putea fi mult mai mari si s-ar putea ajunge la terapii sau medicamentatie.

 

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *