Mituri despre sarbatoarea Sfantului Andrei

Mai este foarte putina vreme si urmeaza sa fie sarbatoarea Sfantului Andrei. De aceasta sarbatoare, cei mai multi dintre oameni isi  sarbatoresc onomastica deoarece poarta numele de Andrei sau Andreea.

Sigur ca pe langa faptul ca se sarbatoresc aceste lucruri, sarbatoarea Sfantului Andrei este o sarbatoare a traditiilor. De aceatsa data oamenii tin cont de anumite superstitii si traditii. De exemplu, fetele nemaritate mananca o turta sarata inainte sa doarma si va trebui sa viseze un barbat care ii va aduce un pahar de apa si acela va fi sortitul sau persoana cu care vor imbatrani.

Usturoiul este vedeta acestei sarbatori deoarece se pare ca in aceasta noapte se deschis cerurile.  Acest usturoi se pune pe policioara la icoane, fiind bun de facut de dragoste.

In alte zone din tara noastra, pazitul usturoiului se face in felul urmator: intr-o casa de gospodar se strang 10-12 fete, avand fiecare fata cate o paine, trei capatani de usturoi, un fir de busuioc, legate cu o ata rosie si o sticla de rachiu. Aceste lucruri se pun pe o masa, intr-un colt al casei, si se acopera cu o broboada rosie. Langa lucruri, pe masa, sta un sfesnic c-o lumanare aprinsa, care arde de cu seara si pana in ziua. Langa masa, una in dreapta si una in stanga, stau de straja doua babe, care baga bine de seama ca sa nu se fure din lucruri, ori sa nu puna cineva mana pe ele. Ele stau acolo neclintite pana dimineata. La aceasta petrecere, vin si baieti cu lautari. Se canta si se petrece pana in zori.

Cand s-a facut ziua, hora este jucata afara. Un flacau joaca in mijlocul horei toate lucrurile fetelor, pazite de batrane. Dupa joc, fetele isi iau lucrurile si le impart flacailor. Painea se mananca, rachiul se bea, usturoiul se pastreaza de leac. Cand vitele-s bolnave, li se da mujdei in bors ori vin si le trece. Daca se fura din usturoi, nu-i bine deloc: fetei nu-i va mai merge bine. Usturoiul pazit este semanat primavara. Daca pleci la drum lung, sa iei putin usturoi cu tine.

Asadar, ramane la atitudinea dvs. daca veti tine cont sau nu de aceste sarbatori.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *