Narcolepsia este o boala provocata de tulburari ale sistemului nervos central, caracterizata printr-o necesitate irezistibila de a dormi. Persoanele suferind de aceasta afectiune au deranjamente ale somnului pe timpul noptii si astfel au si un program anormal de somn in timpul zilei. Acest deranjament neurologic impiedica creierul sa regleze bine ciclul de activitate si odihna. De aceea studentii si elevii sunt uneori somnorosi pe timpul zilei si chiar adorm pret de cateva minute. O persoana extrem de obosita poate continua sa doarma dupa un astfel de episod chiar cateva ore. Cei ce sunt afectati de aceasta boala pot adormi chiar in timp ce vorbesc, lucreaza, sau in timp ce mananca. Afectiunea este preponderent vizibila la segmentul de varsta intre 15-25 ani.
Cauzele
Oamenii de stiinta si cercetatorii nu au reusit inca sa gaseasca o cauza exacta pentru narcolepsie, insa unii cred ca aceasta conditie poate avea o explicatie genetica. Se crede ca somnolenta de pe timpul zilei si ciclurile anormale de somn si odihna ale persoanelor afectate sunt provocate de anomalii in structura si functionarea unor neuroni localizati in zona hipotalamus din creier.
Simptomele
Principalul simptom este senzatia de somnolenta de pe timpul zilei, intalnit mai ales la persoanele care nu se odihnesc suficient noaptea. In afara de somnul neodihnitor din timpul noptii, aceste persoane mai au simptome precum lene, lipsa de concentrare, lipsa de energie, pierderi de memorie si oboseala excesiva. Cei afectati pot sa adoarma in tot felul de situatii si locuri, pot adormi chiar in timpul unei conversatii, in timp ce citesc, mananca, se uita la TV etc. Printre alte simptome se mai numara si cataplexia, halucinatiile, probleme cu vederea si altele.
Tratament
Scopul este folosirea diverselor metode pentru tinerea sub control a simptomelor. Cataplexia sau pierderea controlului asupra muschilor poate face pe oricine sa devina depresiv si retras. Schimbarile in comportament si stilul de viata sunt de asemenea recomandate pentru tinerea sub control a simptomelor. Persoanei i se poate cere segmentarea sarcinilor mari si completarea fiecarui lucru pe rand. Programarea perioadelor de odihna, abstinenta de la anumite substante (nicotina, alcool, cofeina) pot fi de asemenea de ajutor in tratarea acestor simptome.