Oastea Domnului sau miscarea duhovniceasca de reinnoire a vietii de crestin

www.librariamaranatha.ro

Despre aceasta miscare duhovniceasca din sanul Bisericii Ortodoxe Romane – Oastea Domnului, pe cat de multe au fost spuse, pe atat de multe ar mai fi de aflat. Ce presupun acestea, pe scurt, reiese si din definitia pe care intemeietorul lucrarii – parintele Iosif Trifa – a dat-o: aflarea si vestirea lui Iisus Hristos cel rastignit. Desigur ca urmatoarea intrebare se refera la ce presupune aceasta aflare, in termen larg. Am putea spune ca fiecare dintre noi il cunoaste pe Dumnezeu, ca avem frica de El si ca noi credem ca exista.

Prin aceasta lucrare duhovniceasca, crestinii invata sa Il afle cu adevarat pe Mantuitorul si nu doar prin vorba care afirma acest lucru, ci prin exemplul vietii sale, a trairii in ascultare de Cuvantul Sfant si de invataturile bisericii, a bisericii dintai. Dupa cum traiau primii crestini, asa trebuie sa invete fiecare dintre noi sa traiasca in lumea de azi si in contextul actual cand lupta cu ispitele, cu firea sunt parca mai grele ca niciodata. Acestia aveau o credinta curata, sincera, iar invatatura lor era una.

Despre ce este Oastea Domnului mai pe larg, poti citi in cartile ce ilustreaza istoria sa. Din momentul intemeierii sale – anul 1923, 1 ianuarie si pana in prezent, focul credintei i-a incercat pe cei ce s-au inrolat in aceasta miscare. Despre ce au patimit cei ce si-au dedicat unei vieti de jertfa sunt cuprinse intamplari si fapte in cele patru volume Istoria unei Jertfe, de Traian Dorz, pe care le poti comanda de pe librariamaranatha.ro.

Oastea Domnului si pozitia ei in Biserica Ortodoxa Romana

Pentru ca de-a lungul existentei sale unicul scop in cadrul bisericii noastre a fost interpretat in feluri si chipuri, fii duhovnicesti ai acestei lucrari au lasat cuvant in cadrul Motiunii din data de 12 septembrie 1937, care a avut rol de hotarare si valoare de testament vizavi de pozitia Oastei Domnului. Prin aceasta se intelegea clar ca lucrarea a fost si ramane un copil al Bisericii, ca traieste sub aripa acesteia.

Intr-un sens mai explicativ pentru cei care au tins sa dea alte intelesuri acesteia, s-a subliniat faptul ca nu reprezinta nimic mai mult decat Ortodoxia, completand astfel o comuniune de fratietate evanghelica. In cadrul strangerilor intre cei de o credinta si un gand, nu se urmarea alt scop decat o traire mai intensa a invataturilor cuprinse de Biblie si de Biserica.

Altfel spus, Oastea Domnului nu urmareste, valabil si in prezent, decat sa iasa din comunul vietii, pentru a putea creste in Cel ce a facut posibila mantuirea sufletelor. Niciodata nu s-a avut in vedere vreo adaugare canoanelor sau pretentii dogmatice din partea intemeietorului sau a celor ce au dus solia mai departe.

Cum se desfasoara intalnirile membrilor acestei miscari duhovnicesti?

Se organizeaza intalniri intre membrii acestei lucrari fie in biserici, case parohiale, dar si in case particulare, in dupa amiezile de duminica. Participa la astfel de strangeri fratesti cei care sunt insetati de Cuvantul Sfant, de aprofundarea unei vieti crestinesti traite dupa poruncile sfinte, cei care au ca scop pe acest pamant mantuirea sufletului lor si a aproapelui lor. Programul cuprinde rugaciuni, cantari Oastea Domnului, poezii, dar si cuvinte de invatatura, de marturisire duhovniceasca. Sunt inclusi si copiii si tinerii pentru care se organizeaza tabere si programe de cantare si scoala biblica, desigur in duhul acestei lucrari.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *