Parteneriatul civil: ce inseamna si unde este recunoscut

Parteneriat civil

Romania ar putea sa aprobe parteneriatele civile. Acest tip de act ofera o serie de beneficii persoanelor care traiesc impreuna (in concubinaj ar fi termenul, insa suna atat de urat, poate din cauza sensului peiorativ care i se atribuit), insa nu vor sa se casatoreasca. Astfel, daca unul dintre parteneri are asigurare medicala, iar celalalt nu, in cazul in care acesta din urma are nevoie, poate folosi asiguarea partenerului cu asigurare. De asemenea, partenerii au drept la proprietate comuna, impartirea legala a bunurilor in caz de divort, dreptul la mostenire si la pensia de urmas, printre altele.

Prin urmare, doar beneficii. Ceea ce ii scandalizeaza insa pe romanii care se pare ca traiesc intr-o bucla a timpului din secolul XVIII este faptul ca acest act se poate aplica inclusiv persoanelor de acelasi sex, nu doar de sex opus, dupa cum ne obisnuiseram. Astfel, multi romanii prefera sa nu aiba deloc drepturi comune in cazul ca nu se casatoresc, decat sa ofere si altora acelasi drept. Stiri de ultima ora: homosexualitatea nu mai este considerata boala psihica de zeci de ani, iar astfel de contracte de parteneriat civil sunt legale si se practica intr-o multitudine de state civilizate, inclusiv tari care erau candva comuniste, ca Ungaria sau Cehia. State ca Franta, Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Statele Unite, Canada, Mexic, Africa de Sud etc recunosc si ele aceste tipuri de documente si se pot oficia. Cum de a ajuns o tara din Africa inaintea noastra, care ne dam europeni, sa fie mai avansata cu drepturile omului?

Acum suntem in situatii similare cu cele din Serbia sau Republica Moldova, care tot nu recunosc astfel de parteneriate (care nu sunt aceleasi lucru cu actul casatoriei, apropo, daca de asta va era frica). Iar pentru cei care spun ca nu trebuie sa adoptam totul din vest, le sfatuiesc sa nu mai sarbatoreasca Sfantul Valentin sau sa mai manance de la KFC – tot vestice sunt, daca ati uitat.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *