Repartitia presiunii aerului in luna iulie

Ciclon

Axa zonei ecuatoriale de presiune minima, se deplaseaza la nord de Ecuator odata cu deplasarea aparenta a Soarelui in emisfera nordica. In dreptul continentelor emisferei de vara (nordica), braul subtropical de inalta presiune se intrerupe, datorita intenselor miscari termoconvective datorate puternicei incalziri a acestora. Pe continentele emisferei nordice iau nastere extinse arii de minima presiune atmosferica cum sunt:

– Minima sud-asiatica (995mb) centrata pe Campia Indusului, dar intinsa mult catre vest pana
deasupra Saharei sud-estice si Sudanului, spre estul Asiei si spre centrul si nordul acestui continent,

– Minima californiana (1010b), mai restransa ca suprafata, pozitionata desupra Podisului Marelui Bazin si Mexicului.

Pe oceanele emisferei nordice in conditii termice si dinamice favorabile Anticiclonul Azoric (1024mb) si Anticilonul Hawaii (1022mb) se intensifica si se extind mult spre nord comparativ cu luna ianuarie. Din aceste cauze Minima Islandica (1009mb), slabeste foarte mult, iar Minima Aleutinelor dispare cu totul din cauza diminuarii activitatii ciclonice la latitudinile respective. Deci bazinul Atlanticului cuprins intre latitudinile de 20-50oN si Pacificul de la nord de Tropicul Racului sunt acoperite de arii barice anticiclonale, aflate in contrast evident cu suprafetele continentale deasupra carora se instaleaza minimele barice.

Deasupra regiunii polare arctice predomina si in iulie regimul anticiclonic, iar in estul Groenlandei se contureaza un anticiclon nu prea puternic (1014mb) datorat racirii radiative a calotei de gheata si slabirii activitatii ciclonice din regiunea Islandei. In emisfera sudica, intreaga zona subtropicala formeaza un brau de maxima presiune, intensificat, largit si aproape continuu sub influenta temperaturilor scazute ale iernii australe. Totusi in cadrul acestui brau se poate remarca existenta a mai multor nuclee, dintre care cel mai acentuat este cel din sudul Oceanului Indian reprezentat prin Anticiclonul Mauritius (1023mb).

In emisfera sudica la latitudini subantarctice se formeaza un brau aproape neintrerupt de presiune minima care se adanceste si se largeste, comparativ cu luna ianuarie, din cauza intensificarii activitatii ciclonice de la latitudinile subpolare ale acestei emisfere.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *