Robotul care gandeste ca un copil de 4 ani

robot-care-gandeste

Progresul recent din domeniul inteligentei artificiale a determinat ca gadget-urile si dispozitivele electrice sa depaseasca oamenii in ceea ce priveste matematica, aritmetica, jocul de sah sau recunoasteri faciale. Dar, cercetatorii de la Universitatea din illionis, condusi de catre Stellan Ohlsson au dorit sa testeze care sunt limitele celei mai avansate inteligente artificiale, supunand robotul in fata unui test IQ.

Echipa lui Ohlsson a testat MIT’s ConceptNet 4, o masinarie capabila de inteligenta artificiala creata pentru a obtine o intelegere rationala cu lumea din jurul ei. Testul IQ ales pentru aceasta masinarie a constat intr-un test verbal, calibrat pentru copiii de patru ani, si masoara inteligenta in functie de cinci categorii: informatii, vocabular, rationamentul cuvintelor si intelegerea acestora.

Robotul s-a descurcat excelent la vocabular si la intelegerea cuvintelor, astfel ca a raspuns de 10 la intrebari precum „Ce este o pisica?” sau „Din ce este facuta ploaia sau zapada?”. Cu toate acestea, ConceptNet a marcat un rezultat mediu la categoria informatii, care a cuprins intrebari de genul „Unde traiesc tigrii?”, dar a reusit sa se descurca asa cum trebuie la celelalte categorii.

ConceptNet 4

Cand ConceptNet a fost intrebat „De ce oamenii dau mana?”, acesta a interpretat intrebarea ca si „care este motivul pentru care oamenii dau mana?”. Raspunsul a si aparut: „Criza de epilepsie”. De asemenea, atunci cand a fost pus sa ghiceasca ce animal are coama si traieste in Africa, robotul a dat raspunsuri lipsite de logica, cum ar fi „pisica”, „caine”, „acasa”, „ferma” sau „creatura”. Oamenii de stiinta sustin ca acesta nu este un lucru gresit. Trebuie sa mai treaca ceva timp pana cand un robot sa poata gandi singur raspunsurile. De asemenea, „ConceptNet interpreteaza gresit intrebarile, din cauza ca acestea sunt formulate aiurea”- mai sustin oamenii de stiinta.

In urma acestui test, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul de inteligenta al acestui robot este asemanator cu cel al unui copil in varsta de patru ani. De asemenea, trebuie sa se ia in cosiderare faptul ca versiunea robotului este din anul 2012. De altfel, o imbunatatire uimitoare a avut loc de atunci , astfel ca acesta a ajuns sa treaca de la cunoastere la capacitatea de a invata. Imbunatatirile din acest domeniu cu siguranta au reusit sa creeze o versiune mai buna a inteligentei artificiale.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *