Odata cu trecerea timpului intervin tot felul de schimbari si chiar degradari ale corpului uman. Se intampla si la nivelul coloanei vertebrale cervicale, acolo unde se poate instala pe fondul imbatranirii si spondiloza cervicala, numita popular si artrita gatului.
Desi varsta determina deteriorarea discurilor vertebrale, acest factor nu este singurul ce duce la aparitia acestei afectiuni. Aici se pot include ca factori de risc si postura neadecvata la birou, pentru cei care lucreaza indelung stand in fata calculatorului, leziuni la nivelul gatului sau aspecte ce tin de genetica. Unele studii includ si fumatul in aceasta lista.
Cauzele aparitiei de spondiloza cervicala
Excrescente osoase sau asa numitii „pinteni” apar ca urmare a incercarii corpului de a intari coloana. Ajung sa preseze pe unele zone si astfel apare si durerea specifica acestei afectiuni.
Discurile nehidratate sunt de asemenea o cauza pentru spondiloza cervicala. In interiorul discurilor ce formeaza coloana exista un gel, ce pe masura ce trece timpul ajunge sa se deshidrateze (usuce). Poate fi vorba de fisuri ce permit ca acea substanta sa se scurga, presand maduva si nervii, fapt ce duce la aparitia herniei de disc.
Accidentele din zona gatului, un traumatism poate agrava efectul de imbatranire a zonei, cauzand astfel spondiloza cervicala. In cele din urma merita amintita si suprasolicitarea, acolo unde miscarile repetitive ale zonei gatului, ridicari bruste sau aplecarea spre exemplu, pun o presiune pe coloana.
Tratament
Orice pacient cu dureri ale zonei cericale si rigiditatea zonei are nevoie in primul rand de diagnosticare, de catre un medic specialist. Se pot cere teste imagistice in acest sens. Medicul va stabili si daca este cazul testarii nervilor. In orice caz, pacientii se pot adresa si unui ortoped, daca durerea este acuta, radiaza in brate si picioare, miscarile fiind limitate. Un neurolog poate fi de asemenea solicitat pentru un consult.
Cum tratam insa spondiloza cervicala? Abordarea este stabilita in primul rand tinand cont de cat de severa este situatia. Medicamentatia este printre altele o recomandare, tinand cont in primul rand ca durerea impiedica desfasurarea activitatilor de orice fel. Aici se includ antidepresive in unele cazuri, antiinflamatoare sau si corticosterozi.
Recuperarea medicala prin tratamentul chiropractic este si ea recomandata. Tehnicile folosite vor fi in masura sa intareasca muschii din zona, relaxandu-i totodata. Aceste tehnici pot fi realizate cu o viteza redusa si amplitudine mare sau cu viteza mare si amplitudine scazuta. Nu este nimic dureros in asta, si se recomanda cateva sedinte consecutive pentru a simti efecte benefice. Astfel de tratament este posibil de solicitat in cadrul clinicilor de specialitate precum este clinica CHIROMEDICA Health & Wellness Center.
Specialistii chiropractori spun ca stilul de viata este foarte important. Pe termen lung se recomanda o activitate fizica sustinuta pentru a preveni afectiunea de tip spondiloza cervicala. Terapia chiropractica, postura adoptata, ritmul de munca de zi cu zi, precum si terapia trigger point pot fi considerate solutii pentru amelioararea durerilor sau chiar si masura de preventie. In cazuri mai severe, spre exemplu acolo unde simptomele neurologice se agraveaza, se poate ajunge chiar si la interventie chirurgicala – aceasta fiind menita sa creeze spatiu suficient pentru maduva sau radacinile nervilor.