Suntem predispusi la dependenta de droguri?

dependenta

Abstinenta este cea mai buna cale de a duce o viata lipsita de dependenta fata de droguri, insa, oamenii de stiinta de la Universitatea Montreal sustin ca, chiar si un anumit medicament poate influenta daca suntem mai predispusi in fata dependentei. Fumatul sau drogurile injectabile cresc exponential riscul de dependenta, sustin cercetatorii care au analizat o serie de substante care contin nicotina sau cocaina.

Farmacocinetica se refera la miscarea unui medicament in si prin organismul omului. Acesta disciplina stiintifica studiaza cat de repede intra un medicament in fluxul sanguin si cum este distribuit acesta spre tesuturile organismului, dar si cat de repede ajunge la creier. Intr-un cuvant, farmacocinetica descrie debutul, durata si intensitatea pe care o are un medicament in momentul in care intra in organism.

Viteza si fluctuatie

Pentru inceput, echipa de cercetatori a analizat datele referitoare la viteza de debut a medicamentelor dar si a modelului de consum de droguri in randul celor dependenti de cocaina si amfetamina. Mai departe, oamenii de stiinta au realizat studii de farmacocinetica pe animale. Unele din aceste studii s-au axat pe legatura dintre activitatea cerebrala si motivatia de a lua un medicament.

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit care este importanta medicamentelor farmacocinetice si impactul lor asupra dopaminei- neurotransmitatorul care este eliberat in creier pentru a stimula senzorii de placere in timpul mancatului si sexului. De exemplu, mai multe studii indica fluctuatiile de la nivelul creierului si cat de critica poate fi situatia acestuia in fata dependentei, deoarece exista substante, cum este cocaina de exemplu, care actioneaza prin blocarea eliberarii de dopamina din creier; cocaina este o substanta, care la randul sau, inunda creierul de dopamina.

Asadar, in functie de analizarea participantilor la studiu, oamenii de stiinta au stabilit ca intre 15 si 30% vor deveni dependenti, in functie si de drogurile folosite. Concluzia consta in faptul ca, cu cat un medicament sau un drog ajunge mai repede la creier, cu atat exista sanse mai mari ca dependenta sa se dezvolte mai repede.

 

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *