Twitter este grozav pentru raspandirea informatiei rapid la milioane de oameni. Este grozav insa si pentru raspandirea de informatii gresite. Acum, o echipa de cercetatori europeni lucreaza sa faca atmosfera twitter mai reala, incercand sa identifice minciunile inainte de a fi distribuite si vazute de intreg globul.
Aceasta sarcina ce pare imposibila va fi realizata de un software numit Pheme, un program facut pentru a identifica zvonurile de pe Twitter intr-o vreme de criza.
Pheme va fi capabil sa identifice informatiile false uitandu-se la sursele de stiri, conversatia tulpina de la tweet, pana si limbajul mesajului, spune cercetatorul senior Kalina Bontcheva, un expert in mimarea textului de la Universitatea Sheffield. De exemplu, cercetatorii spera, ca Pheme sa fie capabil sa identifice felul de limbaj senzationalist si emotiile puternice distribuite cand oamenii exagereaza.
Cercetatorii, care includ 5 universitatile si 4 companii diferite, cauta impreuna o data istorica sa determine ce zvonuri s-au mai distribuit in trecut si care dintre utilizatori sunt roboti care fac spam.
Proiectul a fost de profesorul de informatica sociala Rob Procter, de la universitatea din Warwick, ce a examinat distribuirea de zvonuri pe Twitter, urmand revoltele Londoneze din 2011.
Profesorul a descoperit ca Twitter se va corecta eventual singur, sunt destui oameni care sa distruga un zvon daca acesta nu e adevarat si nu are dovezi, insa Pheme va putea sa reduca la tacere zvonurile mai rapid si serveasca drept unealta pentru jurnalistii care incearca sa sorteze informatiile rele de cele care te induc in eroare.
Eu, unul folosesc Twitter si am avut parte de tot felul de mesaje, de la glume proaste, pana la farse, dar prin intermediul sau am obtinut si informatii care imi erau adesea necesare. Twitter-ul poate raspandi, atat lucruri folositoare cat si irelevante, dar zvonurile adevarate vor fi sustinute de alti utilizatori, pe cand cele irelevante vor fi criticate, dandu-ti seama ce e folositor si ce te induce in eroare.